Natuur en haar effecten op je gezondheid

Japanse tuin in Hasselt, prachtige herfst natuur

De Japanse tuin in Hasselt

Vandaag was ik een dagje in Hasselt. Terwijl mijn vrouw en kinderen gingen winkelen besloot ik een bezoek te brengen aan de Japanse tuin. Ik was nieuwsgierig naar hoe de herfst zich laat zien in een Japanse tuin vol met Japanse Esdoorns. Het was er prachtig. Het was dus niet raar dat bijna elke stap kon struikelen over het statief van een fotograaf. Overal waren mensen foto’s aan het maken, lekker buiten in de natuur. Een groepje van 4 Aziatische jongeren zat in stilte met de ogen dicht op een bankje, vermoedelijk luisterden ze naar de waterval op de achtergrond en de ritselende bladeren in de wind. Andere mensen liepen gewoon

Natuur heelt lichaam en geest

De Okinawanen weten het al lang: de natuur heeft een heilzame werking op ons lichaam en onze geest. Okinawanen zijn tot op hoge leeftijd actief, veelal buiten. Veel Okinawanen starten ‘s-ochtends de dag met Tai Chi (dat vanuit China is overgewaaid naar Okinawa) dat ze vaak buiten beoefenen. Daarnaast wandelen en fietsen ze veel en zijn ze dagelijks in hun moestuin te vinden. De Okinawanen zijn veel buiten. Het is in hun cultuur en in hun sociale systeem verweven. De Okinawanen staan dicht bij de natuur. Het maakt, net als hun gezondheid en vitaliteit, onderdeel uit van hun geloofsovertuigingen.

In Nederland is onze verbinding met de natuur steeds minder aan het worden. Kinderen en volwassenen brengen gedurende de dag steeds meer tijd door achter een scherm. Bovendien is groen niet altijd voor iedereen even snel bereikbaar. 25% van de Nederlanders komt niet vaker dan een paar keer per jaar in de natuur. Dit terwijl 96% van de Nederlanders vindt dat de natuur rustgevend is en stress verminderend werkt. Wat veel Nederlanders niet weten is dat de natuur ook goed is voor de lichamelijke en psychische gezondheid.

Vitamine D voor je gezondheid

Mensen die veel in de buiten komen bewegen meer omdat ze er wandelen of sporten. Dit is goed voor de conditie en het helpt tegen overgewicht. Voor tuinieren geldt uiteraard hetzelfde. Ook komen psychische klachten minder vaak voor bij mensen die veel in de buiten in het groen komen of tuinieren. Ouderen die tot op hoge leeftijd in de natuur blijven komen of blijven tuinieren blijven langer flexibel en fit. Verder is vitamine D belangrijk voor de gezondheid. De huid moet voldoende zonlicht opvangen om de hoeveelheid vitamine D aan te maken die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Veel onverklaarbare klachten ontstaan door een vitamine D tekort.

Agnes van den Berg is omgevingspsycholoog en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de invloed van de natuur op onze gezondheid. Agnes van den Berg is door National Geographic geïnterviewd voor het jaarthema “De kracht van de natuur”. In dit interview vertelt ze over dit onderwerp. Een ander interessant artikel over dit onderwerp in National Geographic is het artikel “In de buitenlucht: ‘vitamine groen’ doet haar werk”.

Trek de natuur in of ga tuinieren!

Hoor jij bij de 75% van de Nederlanders die nauwelijks in de natuur komt? Wat zou je kunnen doen om gezonder te leven en vaker er op uit te trekken? Is er misschien een stadspark in de buurt waar je lekker kunt gaan wandelen? Zijn er duinen waar je kunt lekker kunt gaan fietsen? Of kan je gaan hardlopen tussen de weilanden? Misschien is het leuk om een volkstuin te huren en daar iedere dag wat tijd door te brengen?  Misschien hou je wel van fotograferen en kan je ook stadstuinen opzoeken om mooie foto’s te maken.

Wil je leven volgens de leefstijlprincipes van de Okinawanen, dan kan je niet zonder de heilzame werking van de natuur om te ontspannen en om genoeg vitamine D aan te maken. Ook gaat herstel van ziekte sneller als je veel in de natuur bent (ja, ook hier is onderzoek naar gedaan). Ik weet zeker dat jij wel een manier kan bedenken hoe je de natuur meer kunt integreren in je bestaande hobby’s of sport- en ontspanningsactiviteiten. Misschien kan je zelfs de natuur in huis halen, met een mooi natuurbehang of met een paar prachtige grote kamerplanten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *